Myrna Lammers 25 jaar gastouder

Het was dubbel feest vorige week. Myrna Lammers en Marja van den Berg uit Breezand, werken beide al 25 jaar met veel plezier en toewijding als gastouder.

De medewerkers van Gastouderbureau Kop van Noord-Holland brachten de jubilarissen een ‘verrassingsbezoek’. Natuurlijk om hen te feliciteren maar ook om een oorkonde en cadeau te overhandigen.

 

Elke dag weer iets leuks

Sinds haar start als gastouder heeft Marja maar liefst 48 kinderen bij haar thuis opgevangen. “Elk kind is speciaal. Maar zeker de allereerste kinderen blijven je bij”, zegt Marja. Ze komt nog wel eens ‘oude’ gastkinderen tegen en dan is er altijd tijd voor een praatje. “Als gastouder maak je elke dag wel iets leuks mee met de kinderen. Gisteren zei een oppaskindje: ik kom morgen weer want zo hoort het.” Op Marja’s antwoord dat haar mama dan gewoon thuis zou zijn en zij dus ook, reageerde het gastkind op vastberaden toon: “Nou ik kom tóch want zo hoort het!”

Van baby tot en met basisschool

Diploma voor gastouder Myrna uitgereikt door gastkind Isa.

Myrna heeft door de jaren heen 45 kinderen opgevangen. Haar eerste gastkind kwam van Wieringen, maar doorgaans wonen de kinderen die zij opvangt in Breezand. Sommigen komen bij haar als baby en blijven zelfs tot het einde van de basisschooltijd. “Dan maak je de hele ontwikkeling van het kind mee. Dat vind ik echt heel bijzonder. Laatst ben ik nog bij een diplomafeestje geweest van een voormalig gastkind. En ooit kreeg ik een diploma van oud-gastkindje Isa met zó’n leuke tekst! Elk kind is zo verschillend, dat alle dagen anders zijn. Als gastouder hoop ik nog jaren door te gaan en met veel plezier en liefde voor kinderen te zorgen, hen te helpen bij hun ontwikkeling en zo een leuke tijd met elkaar te hebben”, aldus Myrna.

Kwaliteit

De kwaliteitseisen die aan gastouders worden gesteld, zijn vergeleken met 25 jaar geleden wel flink veranderd, merken de jubilarissen op. Met de invoering van de wet op kinderopvang in 2010 zijn onder meer opleidingseisen aangescherpt. Zo moeten gastouders minimaal een mbo 2 Helpende Zorg en Welzijn-diploma hebben, een diploma Eerste Hulp aan Kinderen, hebben de gastouders en de inwonende personen allemaal een Verklaring Omtrent het Gedrag, wordt er jaarlijks een risico-inventarisatie in huis gedaan en volgen zij jaarlijks drie keer bijscholing.

De hogere eisen zijn gelukkig voor geen van beide reden om het na 25 jaar ‘dienst’ rustiger aan te gaan doen.