Toolkit uitleg kinderopvangtoeslag
BOinK, de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang heeft in 2022 de toolkit ‘Uitleg Kinderopvangtoeslag’ gelanceerd. De toolkit is een hulpmiddel voor ouders en geeft uitleg over kinderopvangtoeslag. Ook helpt de toolkit ouders stap-voor-stap door de belangrijkste onderdelen op de website van Toeslagen. De toolkit is voor iedereen beschikbaar en is gratis te downloaden via de website van BOinK in 4 talen; Nederlands, Engels, Pools en Arabisch.
Wie betaalt voor kinderopvang?
De Wet kinderopvang regelt de financiering van de opvangkosten. Ouders sluiten zelf een overeenkomst met het kindercentrum of gastouderbureau. De rijksoverheid deelt in de kosten voor de kinderopvang. Ouders vragen deze tegemoetkoming zelf aan. De Belastingdienst voert de regeling uit en stort de bijdrage in maandelijkse termijnen op de rekening van de ouders. De bijdrage van uw werkgever en/of de werkgever van uw partner loopt via de Belastingdienst. Wanneer u al een bevestiging van uw inschrijving heeft ontvangen, dan kunt u op de website van de Belastingdienst uw eigen bijdrage uitrekenen.
Kinderopvangtoeslag
Gaan uw kinderen naar de kinderopvang? Dan komt u misschien in aanmerking voor de kinderopvangtoeslag. Dit is een bijdrage van de overheid in de kosten van kinderopvang.
De kinderopvangtoeslag is geregeld in de Wet kinderopvang, die op 1 januari 2005 is ingegaan. De regeling voor de kinderopvangtoeslag is een zogenoemde ‘inkomensafhankelijke regeling’. Dit betekent dat u meer toeslag krijgt naarmate uw inkomen lager wordt. Maar niet alleen uw inkomen is van belang voor de hoogte van de kinderopvangtoeslag. Ook uw gezinssamenstelling (heeft u bijvoorbeeld een partner) en de opvanggegevens tellen mee (hoeveel uur gaan uw kinderen bijvoorbeeld naar de opvang) (bron: website Belastingdienst).
De kinderopvangtoeslagtabel vindt u op de site van de rijksoverheid.