Vanaf 1 maart 2022 kunnen werkende en werkzoekenden een STAP-budget van maximaal €1000,- per jaar aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Het STAP-budget staat voor STimulering Arbeidsmarkt Positie, wat als doel heeft jezelf te kunnen ontwikkelen en meer kansen te creëren. Je kunt het STAP-budget dan ook gebruiken voor een opleiding, training of cursus.
In 2022 is er voor de subsidieregeling STAP-budget 160 miljoen euro beschikbaar dat verdeeld wordt over 5 aanvraagtijdvakken. Iedere 2 maanden start een nieuw aanvraagtijdvak. Het eerste aanvraagtijdvak zal 1 maart 2022 opengesteld worden.

 
Hoe kun je gebruik maken van het STAP-budget?
Voor de aanvraag van het STAP-budget moet de cursus, training of scholing zijn aangemeld in het STAP-scholingsregister. Als je jezelf aanmeldt voor een cursus, training of scholing zorgt de opleiding voor een STAP-aanmeldingsbewijs dat je nodig hebt voor de aanvraag. Als de kosten van de training, cursus of opleiding binnen de €1000,- valt, is deze dus geheel gratis bij de toekenning van de aanvraag.
Je hebt recht op STAP-budget voor een opleiding als:
  • je ouder bent dan 18 jaar en nog geen AOW ontvangt (of je wel of niet werkt, een uitkering ontvangt of ondernemer bent, dat is voor je aanvraag niet relevant).
  • jij of je partner de Nederlandse nationaliteit heeft of een andere nationaliteit van een land binnen de Europese Unie.
  • je volksverzekerd bent (dit ben je als je de afgelopen 27 maanden minstens 6 maanden in Nederland gewoond, gewerkt of een uitkering hebt gehad).
  • je dit kalenderjaar nog geen STAP-budget hebt gekregen en er nog budget is.
  • je voor de opleiding STAP-budget kan krijgen (volgens het STAP-scholingsregister).
Meer informatie?
Op STAP-budget.nl | Homepage kun je meer informatie vinden over de mogelijkheden. Hieronder hebben we een kort overzicht met de branche gerichte opleidingen, trainingen of cursussen. Er is echter nog veel meer mogelijk. Kortom een mooie mogelijkheid om verder te leren en jezelf te ontwikkelen.
Voorbeelden van cursussen, trainingen en opleidingen met het STAP-budget: